Vaalirajaton, suoran demokraattinen EU

Posted: helmikuu 14, 2011 in EU, Kaikki

Jos europarlamenttivaaleissa äänestäjä löytää ehdokkaan jolle haluaa antaa äänen mutta jolla on eri maan kansallisuus, se ei ole mahdollista. Ehdokkaiden näkökulmasta on vedottava äänestäjiin, joita kaikkia yhdistää sama kansalaisuus. Tämä tekee koko EUn etuun vetoamisen vähemmän kannattavaksi ja kannustaa kansallisiin etuihin vetoamiseen. Edustajan näkökulmasta katsottuna kun hän tekee päätöksiä jotka eivät kosketa hänen omaa kansallisuuttaan, ne keihin hän vaikuttaa eivät kykene reagoimaan päätökseen palkitsemalla häntä äänillä.

Toinen vaalirajojen ongelma koskee useaan maahan hajaantuneita vähemmistöjä ja äänikynnyksiä. Äänikynnys, eli pienin äänimäärä jolla ehdokas pääsee edustajaksi, vaihtelee vaaleittain mutta Suomessa viime europarlamenttivaaleissa vähiten ääniä saanut edustaja, Carl Haglund, sai 17 000 ääntä. Jos Suomessa ja sen kuvitellussa naapurimaassa olisi europarlamenttivaalit joissa molemmissa äänikynnys olisi 17 000 ääntä ja molemmissa maissa olisi ryhmä johon kuuluisi 9 000 äänioikeutettua, tuo ryhmä ei voisi äänestää ehdokasta edustajaksi pelkästään omilla äänillään kummassakaan maasssa. Jos taas tuo ryhmä olisikin kokonaan Suomessa tai kuvitellussa naapurimaassa, se saisi ehdokkaansa läpi vaikka tuhat ryhmän jäsentä ei äänestäisikään ehdokasta.

Tiivistettynä siis kasvanut valinnanvapaus mahdollistaisi äänestää sopivinta ehdokasta vaikka tällä ei olisikaan samaa kansalaisuutta ja antaisi useaan eri maahan vähemmistöksi hajaantuneille ryhmille tasavertaisen mahdollisuuden saada europarlamenttiedustaja pelkästään vähemmistöön kuuluvien äänillä.

Vaalirajojen lakkauttamisen myötä myös kiista eri maiden edustuspaikkojen määrästä lakkaisi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s