Matti Vanhasen isä Tatu Vanhanen julkaisi psykologian professori Richard Lynnin kanssa kirjan ”IQ and the Wealth of Nations”. Kirjan keskeinen ajatus on, että älykkyysosamäärä on syynä eri valtioiden ja väestöjen välillä vallitsevaan epätasa-arvoisuuteen. Alla olevasta kuvasta näkyy että nämä kaksi tekijää, ÄO ja bruttokansantuote asukasta kohti kulkevat käsi kädessä.

Todistusaineisto vaikuttaa melko kiistattomalta, mutta Vanhasen tutkimuksessa on kaksi virhettä.

Ensimmäinen on se, että syy ja seuraus menevät toisinpäin. Flynnin ilmiöksi kutsuttu havainto todistaa ettei kansojen välinen ÄO ole syy, vaan seuraus epätasaisista elinoloista ja että millekään väestölle ei ole ominaista, muuttumatonta ÄOn tasoa. Flynnin ilmiö tarkoittaa ÄOn nousua ajan myötä, vuosina 30 – 80 teollisuusmaissa keskimäärin 0,3% vuodessa. Koska väestön ÄO nousee yhteiskunnan rikastuessa ja koulutuksen kasvaessa, köyhien maiden väestön pienempi ÄO ei johdu väestöstä itsestään, sillä myös rikkaampien maiden väestö sai samanlaisia tuloksia ollessaan yhtä köyhä.

Esimerkiksi Suomessa 1960 lukuun mennessä ÄO oli noussut muutamassa vuosikymmenessä 120:een, ja testin uudelleenpisteytettiin siten, että testin keskiarvoksi tuli taas 100. Yhtä suuri nousu kuitenkin tapahtui uudestaan 1990-lukuun tultaessa, jolloin testi jouduttiin taas ”tasaamaan”. Tällöin keskimääräinen 1990 luvun suomalainen suoriutui ÄO testistä yhtä hyvin kuin parhaiten suoriutuva sadasosa suomalaisista 1930 luvulla.

Toinen tekijä, jota Vanhasen ja Lynnin argumentti ei ota huomioon on sosiaalisen stigman vaikutus eri väestöjen tuloksiin. Kirjassa ”Spirit Level”, esitellään tutkimus, jossa Intialaisia alakastiin ja yläkastiin kuuluvien poikia verrattiin älykkyystestillä toisiinsa kahdella eri tavalla. Ensimmäisellä koeryhmällä siten, että pojat ilmoittivat kastiluokkansa ja toisella koeryhmällä siten, että pojat tekivät testin kenenkään tietämättä muiden kastia. Tulokset erosivat radikaalisti: kun alakastiin kuuluvat pojat tiesivät osan testiin osallistuvista olevan yläkastista, alakastisten tulokset olivat kolmasosan yläkastisten alapuolella, mutta kun kasteja ei kerrottu ennen testiä ala-kastiin kuuluvat suoriutuivat yläkastiin kuuluvia muutamaa prosenttia paremmin.

Lähteet:
Tatu Vanhanen ja Yrjö Ahmavaara:
Geenien Tulo Yhteiskuntatieteisiin

Kate Picket ja Richard Wilkinson:
The Spirit Level: Why More Equal Societies Almost Always Do Better

Richard Lynn: ”Race Differences in intelligence: a global perspective”

http://wilderdom.com/personality/L4-1IntelligenceNatureVsNurture.html

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s