Evo Moralesin Bolivia: You gotta love it

Posted: Touko 5, 2011 in Etelä-Amerikan 2000-luvun vallankumous, Kaikki, Toimivaa sosialismia: eläviä esimerkkejä
Evo Morales (Aymara), President of Bolivia

Image via Wikipedia

  • Köyhien osuus väestöstä on tippunut 65% 30%:iin väestöstä.
  • Työttömyys on vähentynyt 9% 6%:iin työvoimasta.
  • Valtionvelka on vähentynyt 80% 40%:iin BKT:sta.

Evo Morales on ensimmäinen demokraattisesti valittu alkuperäiskansaan kuuluva valtionpäämies. Hän voitti vuonna 2005 presidentinvaalit 53%, ja  kasvatti kannatustaan 63%:iin vuonna 2009. Hän on ensimmäinen jatkokaudelle päässyt presidentti Bolivian historiassa, ja toisen kauden tulos on maailmanlaajuisesti ja historiallisestikin katsottuna hyvin poikkeuksellinen.
Hän nousi tietoisuuteen useiden kansalaisliikkeiden aktivistina, ja organisoi esimerkiksi onnistuneen kampanjan veden yksityistämistä vastaan.
Morales on todennäköisesti maailman pienituloisin poliitikko. 28. tammikuuta hän leikkasi palkastaan 57 % ja elää 1600 eurolla uussa, minkä myös hänen ministerinsä saavat.

I. Maareformi

Moralesin tavoite on 2 kertaa Portugalin kokoisen maa-alueen jakaminen enimmäkseen alkuperäisväestöä edustaville köyhille talonpojille. Suurin osa jaettavasta maasta kuuluu espanjankieliselle eliitille, mutta myös osa valtion omistamaa maata jaetaan. Maan uudelleenjako on aloitettu ja sen vauhti kiihtyy.

II. Palkankorotus

2006 Morales nosti minipalkkaa 50%, 45 eurosta 67 euroon. Morales pyrki 100% nostoon, mutta joutui tyytymään kompromissiin.

III. Eläkkeet

Morales nosti tai saattoi eläkkeen piirin n. 700 000 yli 60 vuotiasta 2008. Ennen ilman eläkettä eläneet saivat nyt valtiolta 200 bolivianon (20 euron) eläkkeen.

IV. Kansallistaminen

90 -luvulla Gonzalo Sįnchez de Lozadan kaudella öljy- ja kaasuvaroja yksityistettin tiuhaan tahtiin, mikä sai erityisesti alkuperäiskansaan kuuluvan enemmistön suuttumaan. Presidentinvaalit 2005 kuitenkin käänsivät suunnan, sillä öljy- ja kaasuvarojen kansallistaminen oli Moralesin kampanjan päävaatimuksia. Vuonna 2006 öljy- ja kaasuvarat kansallistettiin, ja varat ohjattiin valtion köyhyys- ja koulutusohjelmiin. Kansallistamisen suurimpia kärsijöitä ovat Brasilialaiset ja Eurooppalaiset energiajätit sekä maailman isoin yritys Exxon Mobil.
Vappuna 2010 Morales ilmoitti kansallistavansa neljä voimalaitosyhtiötä, ottaen näin 80% Bolivian sähköntuotannosta valtion haltuun. Moralesin mukaan peruspalvelut eivät voi olla yksityistä liiketoimintaa ja ne otetaan takaisin bolivialaisille. Moralesin toimet ovat olleet erittäin suosittuja alkuperäiskansojen keskuudessa, jotka kokevat yritysten ryövänneen luonnonvarat ja jättäneet köyhiä hyödyttävät investoinnit vähiin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s