Kerala: Intian sosialistisin ja toimivin osavaltio

Posted: Touko 6, 2011 in Kaikki, Toimivaa sosialismia: eläviä esimerkkejä

Keralaa on demokraattisesti hallinnut joko radikaalisti vasemmalla oleva ”Left Democratic Front” tai maltillisempi ”United Democratic Front.” Molemmat liittoumat koostuvat demokraattisista sosialisteista. Kerala on yksi niistä harvoista paikoista joissa marxisti voi olla oikeistolainen. Nationalistisen oikeiston ja uskonnollisen fundamentalismin, jotka Intiassa kulkevat käsi kädessä, kannatus on Intian pienintä.
Osavaltiossa on aktiivisin poliittisen osallistumisen kulttuuri, mikä näkyy äänestysaktiivisuudessa ja puolueiden jäsenmäärässä.

Intian osavaltioista Kerala on nro 1:

 • sukupuolten välisessä tasa-arvossa
 • köyhyyden vähentämisessä
 • peruskoulutuksessa
 • terveydenhuollossa
 • eliniässä
 • lukutaidossa
 • korruption kitkemisessä
 • Inhimillisen Kehityksen Indeksissä

Promillen tarkkuudella saman lukeman saa Arabiemiraatit, joka asukkaat ovat kuitenkin 24 kertaa rikkaampia kuin Keralassa keskimäärin. Portugali ja Viro esimerkiksi saavat huonomman lukeman, ja Iso Britanniakin on vain viisi sijaa edellä Keralaa.

Keralassa 90% ihmisistä asuu omistamallaan maalla. Keralan vasemmistopuolueiden maareformi on ollut yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä. Keralassa on osavaltioista kolmanneksi eniten TV:eitä ja alueen sähköistämisaste on 91%, siinä missä Intian keskiarvo on 65%.

Kerala kasvaa muun Intian tavoin ennätysvauhtia, mutta se on jatkanut sosiaalisektorin kasvattamista ja ylläpitöä.
Siteeraten Bill McKibbeniä, yhdysvaltain yhtä johtavaa journalistia ja ajattelijaa:

”Kerala, a state in India, is a bizarre anomaly among developing nations, a place that offers real hope for the future of the Third World. Though not much larger than Maryland, Kerala has a population as big as California’s and a per capita annual income of less than $300. But its infant mortality rate is very low, its literacy rate among the highest on Earth, and its birthrate below America’s and falling faster. Kerala’s residents live nearly as long as Americans or Europeans. Though mostly a land of paddy-covered plains, statistically Kerala stands out as the Mount Everest of social development; there’s truly no place like it.”

Mainokset
kommenttia
 1. tt sanoo:

  Tässä on nyt taidettu vähän oikoa mutkia suoriksi. Se, että osavaltio on vasemmistolainen ja että hyvinvointi on suhteellisen korkea, ei tarkoita sitä että jälkimmäinen olisi ensimmäisen ansiota. Wikipediasta löytyy luonnollisempi selitys:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Kerala_Gulf_boom

  As of 2008, the Gulf countries altogether have a Keralite population of more than 2.5 million, who send home annually a sum of USD 6.81 billion,[3] which is more than 15.13% of Remittance to India in 2008.

  As Migrants began to send money back home, it rapidly penetrated into all walks of life. This contributed to a substantial rise in the standard of living of the people of Kerala. Gulf migrants, most of whom were from the working and the lower middle classes had gradually been gaining social status.

  • Leo Sammallahti sanoo:

   Se ei kuitenkaan selitä miksi Keralassa on korkeampi elintaso kuin yhdessäkään Persianlahden maassa, johon maastamuutto kohdistuu. Tämä siitä huolimatta että ko. öljymaiden asukkaat ovat keskimäärin monta kymmentä kertaa rikkaampia.
   Sen lisäksi Kerala on ollut pitkän aikaa hyvinvoinnin kärkiosavaltio, myös aikoina jolloin Kerala oli maahanmuutto- eikä maastamuuttoalue (ennen 80-lukua.)

 2. Maamaa sanoo:

  Hyvää propagandaa. Vaiko kenties onkohan siellä vapaalla kaupalla enemmän tilaa? Yleensä vapaan kaupan tuomat edut pistetään sosialismin voitoksi.

  • Kommenttisi on vähän vaikeaselkoinen. Koitan vastata siihen.

   ”Vaiko kenties onkohan siellä vapaalla kaupalla enemmän tilaa?”
   Vapaa-kauppa tuo varmasti vaurautta tehokkaasti harjoitettuna, mutta Keralan tekee ainutlaatuiseksi vaurauden jakamistapa, jolla se saa aikaiseksi korkeamman elintason kuin EU:n monet jäsenvaltiot tai erittäin ylijäämäistä kauppaa harjoittavat persianlahden öljyvaltiot, huolimatta näiden moninkertaisesta vauraudesta.

   ”Yleensä vapaan kaupan tuomat edut pistetään sosialismin voitoksi.”
   Jaakko Kiander ja Petri Böckerman tuovat empiirisen analyysin kautta esiin artikellissaan ”globalisaatio ja hyvinvointivaltio”* että avoimissa talouksissa on keskimäärin suljetumpia suurempi julkinen sektori. Kaupan ja sijoitusten riskit vaativat julkisen sektorin tasoittavaa väliintuloa ja uudelleenjakoa. Yksinkertaistaen voisin korjata, että vapaa-kauppa ajaa sosialismiin, jonka takia esimerkiksi Karl Marx oli sen kiihkeä kannattaja.

   *http://taloustieteellinenyhdistys.fi/images/stories/kak/kak32000/kak32000petribockerman.pdf

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s