Latinalaisen Amerikan vallankumous, jota ei olla vieläkään televisioitu

Posted: heinäkuu 28, 2011 in Kaikki

Vasemmistolaisen aikakauden alkaminen Latinalaisessa Amerikassa on ilmeinen tosiasia. 2000 luvun alusta asti jokaisessa mantereella käydyissä presidentinvaaleissa voittajia ovat olleet vasemmistopuolueet (yhdysvaltain lähintä liittolaista Kolumbiaa lukuunottamatta). Jos maat yhdistyisivät, mikä on alueen johtajien, etenkin Brasilian presidentin agendassa, se olisi toisiksi suurin demokratia, kolmanneksi suurin maa väestöltään ja maailman neljänneksi suurin talous.
Tämä on vakauttanut latinalaisen amerikan tunnetusti hauraita demokratioita, kun ensimmäinen sukupolvi johtajia, joilla on todellista suosiota kadunmiesten parissa on ilmaantunut. Merkittävimpänä esimerkkinä on Lula Da Silva, Brasilian ensimmäinen vasemmistolainen presidentti, jota kutsutaan maailman suosituimmaksi poliitikoksi. Hänen kannatusprosenttinsa liikkuvat lukemissa joista länsimaalaiset valtionpäämiehet voivat vain unelmoida. Tämä lukutaidottomien vanhempien poika on vastuussa maailman suurimmasta tulonsiirrosta rikkailta köyhille, Bolsa Familiasta, jonka on arvioitu laskeneen taloudellista epätasa-arvoisuutta 20%. Lainaten miestä itse:
””I want to know if the people are in the shit and I want to take the people out of the shit in which they are.””

””One day we will make land reform in this country, and one day the worker´s class will take control of the production of this country and they will stop investing in weapons.””

Ohessa on taulukoita, joissa vertaillaan yllä olevan kartan maiden oikeisto- ja vasemmistokausien viimeisen/viimeisimmän suoritusta neljällä eri mittarilla: talouskasvulla, köyhyydellä, työttömyydellä ja valtionvelalla.

  • Talouskasvu on kuusinkertaistunut

Paraguayn muutos on kaiken hätkähdyttävin, sillä sen vasemmistohallitus on kaikkein nuorin, ja kasvun lähes kolminkertaistuminen on tapahtunut kahdessa vuodessa (2008-2010.)


  • Köyhyysrajan alapuolella elävien osuus väestöstä on tippunut neljäsosan, lähes puolesta alle kolmasosaan.
Hondurasin vasemmistohallitus pysyi vallassa ainoastaan 3 vuotta. Tuona aikan köyhyys väheni prosentin vuosivauhtia. Vuonna 2009 maassa tapahtui oikeiston vallankaappaus, ja kahdessa vuodessa köyhyysprosentti nousi 50% 65%:iin.
Argentiinan vasemmistopresidentin Kirchnerin kuoltua melko nuorena, 60 vuotiaana, 2010 köyhyysrajan alapuolelle jäi 13% väestöstä. Seuranneen poliittisen kaaoksen aikana köyhyys nousi yhdessä ainoassa vuodessa 30%:iin.
Brasiliassa köyhyys on vähentynyt erityisen nopeasti kaupungeissa.
  • Työttömyys on lähes puolittunut

Honduras mitä vittua. Mantereen (ja miltei maailman) korkeimmasta työttömyysluvusta alhaisimpaan yhdessä vaalikaudessa.


  • Valtionvelka on vähentynyt yli kolmasosan

Suosittelen myös tutustumaan koko pitkään pamflettini loppuosaan, jossa käsitellään vasemmistolaisen aatteen nousua Euroopassa ja Amerikassa.

Kuinka monta kertaa olette kuullet maininnan tästä ilmiöstä mediassa? Mahdollisesti muutaman. Nekin todennäköisesti Chavezista negatiivisesti uutisoituna, näin ainakin Helsingin Sanomissa. Chavezilla on useimpia länsimaita suurempi demokraattinen mandaatti, jos se mitataan kansansuosiolla ja voitetuilla vaaleilla, jotka ovat olleet poikkeuksetta rehellisiä. Tämä johtuu siitä että köyhyys on yksinkertaisesti vähentynyt paljon, ja talous on voinut paremmin kuin Chavezia edeltävien länsimaiden sanelemaa politiikkaa toteuttaneiden oikeistohallintojen aikana. Kuitenkaan esimerkiksi rikollisuuden kasvua, joka oli jatkunut jo ainakin 10 vuotta ennen Chavezin kautta, ei olla katkaistu, ja inflaatio on hyvin korkea (kuten tosin monissa muissakin yhtä nopeasti kasvavaissa talouksissa.) Chavezin yhteiskuntamalli ei ole kuitenkaan yhtä hyvin sovellettavissa muihin maihin – eikä se mielestäni ole yhtä hyvin toimiva – kuin esimerkiksi Silvan hallinto Brasiliassa ja Moralesin hallinto Boliviassa, mutta Venezuela on OPEC (öljynviejämaiden liitto) maista demokraattisin ja hyvinvoivin.

Lisäksi suosittelen tutustumaan
Namibian perustulokokeiluun ja Keralaan, Intian sosialistimpaan osavaltioon, joka suoriutuu Intian osavaltioista parhaiten inhimillisen kehityksen indeksillä mitaten, jopa paremmin kun rikkaat maat keskimäärin.

Lähteenä tässä artikkelissa olen käyttänyt indexmundi nettisivustoa, joka on internetin laajin maiden välisiin vertaileviin aineistoihin erikoistuva sivusto, joka mainitsee omiksi lähteikseen tässä yhteydessä joko maailmanpankin tai CIA world factbookin, riippuen maasta ja mittarista.

Jos aikaa on enemmän, Oliver Stonella on aivan mahtava dokkari South of the border, josta traileri. Varmaan parhain dokumentti mitä on tullut vastaan, herättää toivoa eikä epätoivoa kuten samankaltaiset dokumentit yleensä. Pätkässä mm. haastatellaan kaikkien vasemmistohallituksen äänestäneiden valtioiden päämiehiä ja -naista.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s