Väkivalta ja sota vähenee: Miksi?

Posted: syyskuu 5, 2012 in Kaikki

Koskaan ei ole ollut näin epätodennäköistä kuolla väkivaltainen kuolema. Tämä on Steven Pinkerin pääteesi palkitussa ja arvostetussa perusteellisessa 750 sivuisen teoksessaan ”The better angels of our nature.”

Usein romantisoitujen metsästäjäkeräilijöiden elämää tutkittaessa päädytään usein arvioon että noin joka kuudesta yli puoleen  metsästäjäkeräilijä miehistä kuoli väkivaltaisen kuoleman. 1900 luvulla sodassa, vainoissa ja nälänhädässä kuolleita oli n. 1,7% väestöstä. Arviot metsästäjäkeräilijöiden väkivaltaisuudesta vaihtelevat tutkimustavoista ja tutkitusta yhteisöstä riippuen, mutta esihistoriallisten ihmisten luurangoista ja moderniin aikakauteen selvinneistä metsästäjäkeräilijöistä päätelleen elämä on ennen ollut keskimäärin paljon väkivaltaisempaa.

1900 lukua monesti pidetään verisimpänä vuosisatana ihmiskunnan historiassa. Tämä on täysin totta jos vertailemme kuolleiden määrää. Jos kuitenkin suhteutamme luvut väestön määrään asia muuttuu radikaalisti. Maailmansodissa, Kiinan ja Neuvostoliiton sisällissodissa, nälänhädissä ja vainoissa kuoli yhteensä n. 130 miljoonaa ihmistä, siinä missä mongoolivalloituksissa kuoli n. 40 miljoonaa ihmistä. Mongoolivalloitukset tappoivat kuitenkin yli kaksinkertaisen osuuden silloin paljon pienemmästä maailman väestöstä kuin maailmansodat. On arvioitu että Kiinan Tang dynastian kaataneessa An Lushanin kapinassa olisi kuollut vielä lähes kaksinkertainen osuus maailmanväestöstä mongoolivalloituksiin nähden.

Myös sodan luonne on muuttunut paljon. Yhtäkään sotaa, jossa valtio on onnistuneesti valloittanut toiselta alueita, ei olla käyty vuoden 1975 jälkeen. 1900 luvun alussa neljä viidestä sodasta oli valloitussotia. Valloitussotien vähenemisen mukana sisällissotien määrä on kasvanut ja sotien verisyys on vähentynyt. Keskimääräisessä sodassa kuoli 1950 luvulla sota per vuosi hieman alle 70 000 ihmistä, 1980 luvulla luku oli laskenut n. 40 000een ja 2000 luvulla luku oli alle 10 000n.

Syiksi väkivallan vähenemiseen Pinker nimeää kolme:

  • Demokratia

Koskaan maailmanhistoriassa yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden myöntäneet valtiot eivät ole sotineet toisiaan vastaan.

  • Globalisaatio

Kaupankäynnin suhteellinen osuus koko maailmantaloudesta on kasvanut ja tehnyt valtioista riippuvaisempia toisistaan. Myös valtioidenvälisten sopimusten ja kansainvälisten järjestöjen määrä on kasvanut valtavasti viime vuosisatoina.

  • Rauhanturvaajat

Rauhanturvaajien määrä on kasvanut 25 kertaiseksi 1950 luvulta. Tutkittuaan tilastollisesti 115 sotaa ja konfliktia vuosien 1944-1997 välillä tutkija Virginia Page Fortnan laski että rauhanturvaajien läsnäolo vähentää rauhan muuttumista sodaksi 80%.

Lähde: Steven Pinker: Better Angels of Our Nature

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s